Антибіотикотерапія – вимушена міра, до якої лікарі йдуть вкрай неохоче, якщо йдеться про маленьких пацієнтів. Відомо, що антибіотики однаково пригнічують як хвороботворні бактерії, так й рідну корисну мікрофлору кишечника. За допомогою правильного харчування під час лікування антибіотиками батьки можуть підтримати організм дитини та знизити ризик виникнення побічних дій.   Основні рекомендації такі:

  • Під час прийому антибіотиків дитині необхідно якомога більше пити. Рекомендується віддавати перевагу фруктовим сокам і тим напоям, що містять натуральний вітамін С (аскорбінова кислота чудово допомагає організму боротися з інфекцією). Майже всі соки-фреш, особливо апельсиновий і яблучний (персиковий, полуничний), багаті аскорбіновою кислотою. Виключенням є грейпфрутовий сік. При всіх його вагомих перевагах дослідження показали, що одночасне вживання грейпфрутового соку з лікарськими засобами, змінює їх властивості (особливо це стосується антибіотиків). Саме тому запивати антибіотики краще за все просто водою.
  • Під час прийому антибіотиків імунній системі також необхідні протеїни, тобто тваринні білки. Рекомендується годувати дитину рибними стравами, наприклад, рибною юшкою, або запеченою рибою з овочами. 
  • Що стосується м'яса, то під час прийому антибіотиків рекомендується включити в дієту пісну телятину, кролятину, а також філе курчат і індички. Ідеально підійдуть парові котлети.
  • Для підтримання дитячого організму забезпечте дитину вітамінами і рослинною клітковиною в достатній кількості. Наповніть раціон малюка фруктовими салатами, наприклад, з бананів, яблук, цитрусових, а також різними ягодами: брусницею, журавлиною, морошкою, голубикою, чорницею, малиною. Під час курсу лікування антибіотиками малюкові потрібно їсти якомога більше ягід і фруктів.
  • Крім фруктів, рекомендується включити в раціон хліб грубого помолу (у ньому міститься величезна кількість рослинної клітковини), а також не забувайте про каші з цільного і недробленого зерна, тушковані та парові овочі (капусту, гарбуз, кабачки). Для смаку в кашу можете додати горіхи, сухофрукти, корицю і ваніль.
  • Під час прийому антибіотиків намагайтеся також давати дитині якомога більше овочів з зеленим листям, таких як капуста, салат, кольрабі й таке інше.
  • Також лікарі рекомендують давати дитині супи та бьйони, які добре підтримають органзім малюка під час хвороби.
  • Дуже корисні в період вживання антибіотиків квашена капуста, яка допомагає відновити мікрофлору кишечника. Також рекомендуємо звернути увагу на біле гарбузове насіння – воно багате на цинк, що чудово підвищує опір нашого організму до вірусно-бактеріальної інфекції.

Категорично не рекомендується вживати:

  • Газовані напої та лимонади, які малеча дуже любить. Їх потрібно виключити з раціону на весь період лікування (а краще й зовсім не вживати). 
  • Жирне м'ясо (баранина, свинина, жирна яловичина). 
  • Смажену їжу (овочі, риба, м'ясо) - в смажених продуктах утворюються речовини, що позбавляють активності багато антибіотиків.  Крім цього, смажена їжа є важкою, особливо для ослабленого дитячого організму.