Пробіотики - що це таке та коли вони насправді необхідні? Невже пробіотики якось асоціюються з бактеріями? Адже слово «бактерія» у нас незмінно викликає негативні асоціації. Але виявляється, що бактерії можуть не тільки викликати небезпечні захворювання, а й бути помічниками для нас. У шлунково-кишковому тракті людини живе величезна кількість корисних бактерій, які створюють мікрофлору, необхідну для багатьох процесів в організмі.  

Всі корисні бактерії, що живуть в кишечнику людини, належать до певних штамів. Штам - це вид, до якого належить мікроорганізм. Кожен штам характеризується групою певних ознак, які відрізняють їх від інших видів того ж самого мікроорганізму. 

Перші штами пробіотичних бактерій були відкриті вченими завдяки антибіотикам. Слово «антибіотик» має ширше значення, ніж просто назва групи медичних препаратів. У біології антибіотик - це також вид мікроорганізму, що характеризується здатністю пригнічувати розвиток інших мікроорганізмів або клітин, аж до повного їх знищення. І це не дивно, адже сама назва говорить про це: antibiotica = «anti» - проти + «bios» – життя.  Отже, антибіотики пригнічують життя інших бактерій. Звичайно, що у визначених випадках вони роблять організму велику користь, але разом з тим й знищують корисну мікрофлору. 

Як тільки мікробіологічний баланс в кишечнику людини порушується, організм стає слабшим та більш схильний до різних захворювань. Разом з цим вчені помітили, що різні бактерії здатні по-різному впливати на організм людини. Так, відомим вченим, лауреатом Нобелівської премії І.Мечніковим було відкрито, що окремі штами бактерій здатні відновлювати нормальну мікрофлору кишечника, тим самим позитивно впливаючи на організм людини. Такі корисні мікроорганізми назвали пробіотиками (probiotica = «pro» - для + «bios» - життя).  

ВЛАСТИВОСТІ ПРОБІОТИКІВ

До пробіотиків належать тільки ті штами бактерій, які під час клінічних досліджень показали здатність чинити позитивний ефект на здоров'я людини. Крім того, такі штами бактерій повинні мати наступні властивості: 

  • Бути стійкими до дії шлункового соку та жовчі – іншим чином вони просто не зможуть потрапити в кишечник, де вони мають активно діяти;
  • Захищати слизову оболонку шлунка та кишечника;
  • Обмежувати можливість розмноження патогенних (шкідливих) бактерій та пригнічувати їх;
  • Бути безпечними до використання та надавати організму тільки корисну дію без побічних ефектів (далеко не всі штами бактерій мають доказову базу щодо безпечності та ефективності їх використання). 

В ЯКИХ ВИПАДКАХ ПРОБІОТИКИ НЕОБХІДНІ?

  • Під час та після прийому антибіотиків – для відновлення мікрофлори кишечника; 
  • При частих простудних захворюваннях - для зміцнення імунітету та додаткової підтримки організму під час хвороби;
  • При дефіциті вітамінів К, Н та/або вітамінів групи В – пробіотики приймають активну участь в синтезі цих вітамінів;
  • При отруєнні та гострих кишкових інфекціях – пробіотики посилюють імунітет та нейтралізують дію патогенних бактерій, що викликають інфекції;
  • Для дітей грудного віку, що страждають від колік: травна система дитини ще не до кінця сформована; корисних бактерій, що приймають участь у травленні, недостатньо. В такому випадку пробіотики будуть дуже доречними, адже вони покращують травлення дитини, тим самим попереджаючи появу колік;
  • Для дітей на штучному вигодовуванні: імунітет таких дітей, як правило, нижче, ніж у дітей на грудному вигодовуванні. В такому випадку пробіотики сприяють формуванню імунітету та розвитку нормальної мікрофлори кишечника; 
  • При алергічних реакціях: пробіотики покращують імунітет людини, тим самим знижуючи здатність алергенів негативно впливати на організм.

А ЩО Ж ТАКЕ ПРЕБІОТИКИ І В ЧОМУ ЇХ КОРИСТЬ?

  • Пребіотики – це компоненти їжі, які не перетравлюються в організмі людини та необхідні для правильної роботи травної системи (іншими словами це харчові волокна або клітковина);
  • Пребіотики необхідні для того, щоб корисні бактерії могли рости, розвиватися та розмножуватися в кишечнику людини;
  • Пребіотики містяться в капусті, багатьох фруктах, цибулі, цикорії, часнику, а також в бобових - квасолі, гороху, спаржі, та в багатьох інших продуктах харчування;
  • За оцінками дієтологів мешканці мегаполісів вживають їжу, яка є неповноцінною за кількістю харчових волокон, що необхідні нашому організму для правильної роботи. Неповноцінність їжі, нестача корисних компонентів та, як наслідок, корисної мікрофлори в кишечнику людини, - все це є передумовами для розвитку патогенних мікроорганізмів в кишечнику, а пізніше - до можливої появи дисбактеріозу, діатезу у дітей, атопічного дерматиту, артритів, іммунодефіцитних станів у дітей та дорослих.